Acupunctuurcentrum Gouda

Voeding en kruiden

 

Inzicht in de energie van voedselsoorten draagt bij aan een gezond voedingspatroon. Ook in de Chinese Kruidengeneeskunde spelen Yin en Yang en de vijf elementen een belangrijke rol. Yang-voedsel verwarmt en stimuleert. Het zet in beweging en bevordert de afweer. Yin-voedsel verkoelt, bevochtigt en versterkt. Gember en kaneel zijn verwarmend. Kurkuma (geelwortel) zal energie in beweging. Munten en groene thee verkoelen. 

Chinese kruiden

 

Chinese kruidengeneeskunde is al duizenden jaren oud. Het basishandboek Ben Cao Jing, dat mogelijk dateert van rond 2800 voor Christus, bevat naast kruiden ook mineralen en dierlijke extracten. Voor veel mensen is acupunctuur de bekendste traditionele Chinese geneeswijze, maar in China zelf staat de kruidengeneeskunde hoger in aanzien. Waar acupunctuur de rivieren en stromen van het lichaam weer in evenwicht brengt, zorgt de kruidengeneeskunde dat het land vruchtbaar is en er goede gewassen kunnen groeien.

Net als bij alle geneeswijzen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde is het doel van de kruidentherapie om de balans in het lichaam te herstellen. Daarom bekijkt de therapeut altijd het totaalplaatje: niet alleen naar de klachten, maar ook bijvoorbeeld naar leefstijl en eetgewoonten van een patiënt.