Acupunctuurcentrum Gouda

Yin en Yang

 

In het traditionele Chinese denken bestaat het universum uit een kringloop van de levensenergie Qi. Qi manifesteert zich in twee tegengestelde energieën: Yin en Yang. Yin staat voor het donkere, vasthoudende, ontvankelijke, vrouwelijke principe. Yang staat voor het lichte, beweeglijke, doelgerichte, mannelijke principe. Yin en Yang zijn geen absolute tegenpolen. Ze kunnen alleen bestaan in relatie tot elkaar. Ze hebben elkaar nodig. In het symbool is dat goed te zien. De S-vorm die de helften scheidt, toont dat beide krachten in elkaar willen opgaan. De stippen laten zien dat elk deel ook het tegendeel in zich draagt. Een zonnige dag bijvoorbeeld is Yang, maar de schaduwen zijn Yin. Hoe zonniger de dag, hoe scherper en donkerder de schaduwen lijken. Niets is dus ooit helemaal Yin of helemaal Yang. 

Qi en Meridianen

 

Qi is energie, of ook wel bio-elektriciteit. In ons lichaam stroomt deze energie door zogenaamde  meridianen. Dit zijn onzichtbare kanalen vlak onder het huidoppervlak.

Elk van deze meridianen stat in verbinding met een van onze organen. Meridianen zijn waar te nemen met een eenvoudig elektrisch meetinstrument. De getrainde acupuncturist voelt Qi met de vingers. Als Qi vrij kan stromen, is ons lichaam in balans en spreken we van gezondheid.

Pols- en tongdiagnose

 

De Traditionele Chinese Geneeskunde beschikt over een zeer verfijnde diagnostische techniek. Uit het voelen van pols leidt de arts af hoe het met de organen en de vitaliteit als geheel van de patiënt is gesteld. Hetzelfde geld voor het waarnemen van de tong: kleur en vorm geven veel informatie over de situatie in het lichaam op dat moment. Zo is het mogelijk vroegtijdig verstoringen waar te nemen van de energiebalans. De Chinese arts kan daardoor vaak onverklaarbare symptomen oplossen en kan bij uitstek preventief werken.